Vad var det jag sa…

Min rubrik på det här inlägget kan verka kaxigt och provocerande men nu dryga året efter den stora massvaccineringen av barn och vuxna så är det så det känns och jag får ju vatten på min kvarn…
I tisdagens GP kunde man läsa om en flicka som, efter att hösten 2009 vaccinerats mot svininfluensan, nu lider av narkolepsi och är en totalt förändrad flicka på 8 år. Förr var hon glad och pigg, nu är hon trött, irriterad, sover oroligt och får utbrott. Hon kommer få leva med sin trötthet resten av livet!
Flera fall av narkolepsi bland barn och ungdomar har rapporterats under 2010. 59 st och flera kommer nog att rapporteras in. Och ändå finns ingen anledning enligt socialstyrelsen att ändra på sina rekommendationer!
Vems ansvar är det här? Precis som mamman till flickan i reportaget undrar jag detsamma.
Socialstyrelsen var mycket tuffa i sin rekommendation hösten 2009. ALLA skulle vaccineras även vi som var fullt friska och inte tillhörde någon riskgrupp.

I vår familj tog vi alltså beslutet att inte vaccinera oss, vi tror på kraften i maten vi äter och att vi därmed har ett bra immunförsvar. Självklart blir också vi sjuka, precis som alla familjer med barn i skola och förskola, men att vaccinera bort varenda bacill som kommer är inte lösningen tror jag.
Hur skall vi då kunna bygga upp vårt immunförsvar? Och vad är det i vår moderna värld som gör oss så känsliga mot nya baciller? Här kan kosten spela en stor roll om vi håller oss friska eller inte.

Svaret från smittskyddsläkaren i Västra Götaland när reportern frågar om hon skulle vaccinera sina barn mot svininfluensa eller vanlig influensa idag låter så här:
”Jag skulle vaccinera om de tillhörde någon av riskgrupperna, men det finns inga rekommendationer att vaccinera friska barn”
Vad är skillnaden nu och då undrar jag? Är inte svininfluensa fortfarande svininfluensa?
Och med facit i hand så var den väl inte så farlig som det först befarades?
Men det dyra vaccinet var redan inköpt och tvunget att göras åt.
Lyckliga det läkemedelsföretaget som fick sälja miljoners med doser vaccin…

Vi kommer drabbas av fler farliga influensasorter i framtiden men är verkligen svaret att vaccinera varje gång och utsätta befolkningen för risker?
Tyvärr var det några som dog, men de tillhörde riskgrupperna och det var även fullt friska som insjuknade och blev jättedåliga. Men vilket är värst?
Jag vet inte, men det är en intressant moralisk fråga.
Det jag vet är att vi måste våga ifrågasätta råd från auktoriteter och fråga oss vad syftet är? Gott eller ont?

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss