Tillsatser

Går det att undvika tillsatser?
Nej, det är väl näst intill en omöjlighet, men att försöka så långt det går och att undvika värstingarna är att sträva efter. Den industriellt tillverkade maten innehåller idag en rad tveksamma tillsatser och ämnen som påverkar oss negativt.
Alla är godkända, visst, men bara var och en för sig… så den sk. coctaileffekten vet vi ju egentligen ingenting om!
Se nedan vilka du bör ta bort:

E621, mononatriumglutamat, glutamat, smakförstärkare.
I naturlig form är det vårt femte smaksinne s.k. Umami. Finns naturligt i exv. tomater och parmesanost och är då inte skadligt. Hela serien E620-625 bör undvikas.
I den kemiska formen E621 har det i nya studier visat sig påverka vikten negativt eftersom det blockerar vårt hormon som reglerar mättnadskänslan.
Kan också ge migrän, diarré, stickningar i kroppsdelar, röda utslag runt halsen, kramper, depressioner, leverskador, stroke, allergiska reaktioner, astmaattacker, ångest mm
Ämnet kan också göra barn aggressiva och oroliga. Barn med ADHD och andra överaktiva prognoser skall inte äta E621 eftersom det förvärrar deras sjukdom.
Den här tillsatsen är mycket vanlig i snacks, pålägg och hel- och halvfabrikat och tillsätts för att få en undermålig produkt att smaka bättre och mer.
Se även upp med Jästextrakt och Maltodextrin som fungerar som glutamaten och stimulerar aptiten. Båda dessa har börjat användas istället för E621 eftersom de inte räknas som en tillsats utan som en ingrediens. Ett försäljningstrick från livsmedelsindustrin alltså.

E250, nitritsalt
Är ett av våra vanligaste konserveringsmedel i kött- och charkprodukter.
Misstänks orsaka, allergiska reaktioner, cancer, förgiftning, fosterskador, tumörer och genetiska skador.
Används främst för att få skinkan att se tilltalande ut i färgen, alltså rosa och inte grå samt att se till att farliga bakterier inte bildas i maten.
Hela serien E249-252 bör undvikas.

E322 Sojalecitin
Kan vara en värsting eftersom man använder hexan eller aceton vid framställningen. Finns ofta i choklad.

E460-469 Cellulosapulver
Förtjocknings- och stabiliseringsmedel som kan öka upptaget av en del giftiga tungmetaller. Kan orsaka cancer, ge hormonstörningar, ge matsmältningsproblem och är gasbildande. Ämnena är mycket vanliga i kosttillskott och bantningspreparat.

E951 Aspartam
Syntetiskt sötningsmedel som är 200 gånger sötare än socker. Kan orsaka yrsel, sömnlöshet, synproblem, sluddrigt tal, neurologiska störningar, menstruationsproblem, hjärnskador, slaganfall, fetma, djup depression och huvudvärk mm.

E952 Cyklamater, Cyklaminsyra
Syntetiskt sötningsmedel som är 30 gånger sötare än socker. Får inte användas i barnmat. Kan orsaka cancer, fosterskador, testikelcancer och sterilitet.

E955 Sukralos
Ett relativt nytt sötningsmedel som tillhör en av de farligast tillsatserna vi kan få i oss. Den anses vara en stor miljöfara eftersom det inte bryts ner i kroppen utan fortsätter rakt ut i vattnet genom urinen och påverkar miljön och djurlivet negativt. Kan orsaka en rad andra biverkningar som diarré, andnöd, depression, gaser och uppsvälld mage, huvudvärk, missfall, magsmärtor, viktökning och att lever och njurar förstoras mm.

AZO-färgämnen, E102, E104, E110, E122, E124, E129
Syntetiska färgämnen som anses vara våra farligaste livsmedelsfärger.
Bör undvikas helt av överaktiva barn eftersom de kan ge hyperaktivitet.
Kan även ge svåra allergiska reaktioner men också orsaka cancer, astma, njurskador, ögonskador, depression, vredesutbrott, sömn- och koncentrationssvårigheter mm.
De flesta svenska butikskedjor har plockat bort AZO-färgerna i godis, men finns fortfarande i stenbitsrom, marmelad, sylt och i likörer och viner på systembolaget.

Se även upp med äggpulver, mjölkpulver och skummjölkspulver eftersom de ofta innehåller härsket fett och kolesterol vilket blir till fria radikaler i kroppen och gör att vi ”rostar”.

Om du nu skulle vilja veta ännu mer om tillsatser så gå in på Tommy Svenssons hemsida och beställ hem ett exemplar av
”Handbok för den kräsne konsumenten”
Äkta vara kan du läsa mer om ren mat och tillsatser.

4 kommentarer

 • Anonymous
  21 april, 2011 15:23 | Länk

  Man slås av likheterna vid intag av alkohol, men det väljer vi ju att göra själva vilket är stor skillnad. Ett ”tillsatsbolaget” kanske med 18 års gräns? Å andra sidan kan man ju undra varför vi tycker det är ok med att förstöra kroppen med alkohol…

  Äggstra Glad Påsk!

  /F

 • 25 april, 2011 22:03 | Länk

  Det är väl upp till var o en att göra sina val vad gäller saker att ”förstöra” kroppen med, eller? Det kan ju vara alkohol, tillsatser, socker, droger, rökning mm. För min del väljer jag ett glas vin framför en rad tillsatser… 🙂

 • Anonymous
  26 april, 2011 11:58 | Länk

  Hallå!?! Det är ju inte upp till var och en då man får i sig detta utan att man vet om det… Det är inte många i vårt land som har koll på detta.

  Stonetwig

 • 26 april, 2011 20:49 | Länk

  Hej Fredrik 🙂
  Trevligt att du inte är anonym längre… 🙂
  Men nu vet du ju, gör dina val!

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss