Test

Jag gjorde ett test. Ett test som visar hur förhållandet mellan Omega-3 och Omega-6 ligger hos mig. Det blev en överraskning…åt det sämre hållet. Trots att jag har tagit bort (trodde jag) så gott som all Omega-6 i dålig form och ökat på mitt intag av Omega-3 i form av fet fisk ett par gånger i veckan (alldeles för lite, men det är därför jag tar tillskott) och tillskott i form av kapslar med högkoncentrerad fiskolja, är inte mina värden tillfredsställande. Det visar hur svårt det är att hitta en balans och hur viktigt det är att oljan man tar som tillskott är av bra kvalitet och i rätt mängd.
Varför är den där balansen så viktig då?
Det är den, för att med för mycket Omega-6 i kroppen som är inflammatoriskt för vår kropp, utsätter vi kroppen för en större risk att drabbas av inflammatoriska sjukdomar.
Vi får alltså ett väldigt dåligt skydd mot sjukdomar och inflammationer när vi äter för mycket Omega-6.
Men det finns ytterligare en aspekt att ta hänsyn till när man tar Omega-3 tillskott och det är att det visat sig att väldigt många av tillskotten i form av kapslar med högkoncentrerad fiskolja, oftast är oxiderade. Eftersom de fleromättade fettsyrorna är väldigt känsliga och lätt oxiderar, så tillsätter man en kraftig antioxidant för att skydda oljan, oftast i form av E-vitamin. Enligt info från Oil4life är problemet med det att det endast skyddar oljan i burken men inte när de kommer in i kroppen. Alltså, fettsyrorna är ”gamla” och när de då kommer in i blodbanan för att med hjälp av kolesterolet transporteras till cellerna, så orsakar de problem istället för att göra nytta. Detta pga att oxiderad Omega-3 och -6 blir fria radikaler i kroppen och alltså gör skada. Till detta kommer även att när vi tar tillskott i form av kapslar så får vi i oss alldeles för lite Omega-3 som i stort sett blir verkningslöst. Det krävs en mycket större dos för att verkligen få BALANS.
Testet jag gjorde finns hos ett företag som heter Oil4life
Det jag får reda på i testet är först vilken skyddsindex jag har, hur starkt är mitt immunförsvar med de fettsyrorna jag har i kroppen. Ett gott skydd ligger på 90, jag hade bara 48!
Hur var min fettsyrabalans då? Balansen mellan Omega-3 och Omega-6, där Omega-6 helst inte skall vara mer än 3 gånger så högt som Omega-3.
Min balans ligger på 1:6,4. Inte så bra, men absolut inte i närheten av den obalans som de flesta i västvärlden idag har som i genomsnitt ligger på 1:20 och ända upp till 1:40.
I testet ingår även en uppställning med mina värden över alla de olika fettsyrorna, Omega-9(OA), Omega-6 (LA, GLA(nattljus), DHGLA, AA) och Omega-3 (EPA, DHA, DPA, ALA) samt mättade fettsyror (PA och SA).
Det som sticker ut här i mitt resultat är att jag ligger väldigt högt på AA, Arakidonsyra vilket är konstigt eftersom jag har plockat bort Omega-6 så långt det går. Kanske är det majonnäsen jag äter eftersom den är gjord på rapsolja?
Tyvärr ligger jag även lågt på GLA, nattljusolja. Nattljusoljan är en Omega-6 fettsyra MEN den är neutral vilket innebär att den tar plats i cellen från dålig Omega-6, som tex AA… Med för lite nattljusolja kan slemhinnorna i kroppen bli torra. Den har visat sig ha positiv effekt på hudproblem som eksem och acne.

Vad gör man då för att återställa balansen?
Till att börja med tar man bort ALL dålig Omega-6 i form av margariner, skräpoljor som majsolja, matolja, solrosolja mfl, färdigmat och snabbmat.
Sedan gäller det att tillföra Omega-3 i form av tillskott i hög dos. Så nu skall jag ta 15 ml flytande olja av Oil4life Balance i 100 dagar och då räknar jag med att min fettsyrabalans kommer ligga på 1:1, vilket är optimalt för att ha ett bra skydd.
Ett nytt test då kan ge mig svaret.

Att balansen mellan de här fettsyrorna ÄR viktig, är jag övertygad om och om du vill ha lite mer information så titta in på Oil4life hemsida.

2 kommentarer

 • Anonymous
  30 mars, 2011 15:09 | Länk

  Undrar hur sönerna kan få i sig tillräckligt med Omega 3….de är allergiska mot fisk och skaldjur. Tips?

 • 6 april, 2011 20:28 | Länk

  Hej,
  De är antagligen inte allergiska mot fiskfettet utan alla är allergiska mot fiskproteinet. Fiskproteinet kan de klara dig utan. Ät ägg och naturbeteskött med högt omega-3 innehåll. Men omega 3 behöver de. Ett tillskott utan proteinet kan de antagligen äta. När jag tittar på det tillskott jag har från Oil 4 life så står det att det är 0g protein.
  Jag kan kolla med dem om det är garanterat fritt från protein.
  Mvh
  Jenny

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss