Ta en kaka till…


Att bli bortbjuden på mat när man inte längre äter sådan mat som de flesta andra gör kan vara ett problem. Hur ”fräck” får man vara mot den som bjuder in? Får man ta med sina egna ägg för att kunna göra äggröra på morgonen om man ska stanna över natten?
Det kanske beror på hur väl du känner den som bjuder.

Är man smal och frisk kan man kanske göra ett undantag för den här gången och försöka ta av det man kan äta och lite mindre av det som man egentligen inte vill äta.
Det brukar gå att hitta något man kan äta och att det enda som händer är att man märker att man är väldigt hungrig när man kommer hem eftersom man inte har ätit tillräckligt med fett. Eller som för min egen del, att magen genast reagerar genom att magkatarren kommer tillbaka.

Men för den som kämpar med vikten borde det ju vara ok att få neka och kanske rent av få ifrågasätta vad som ska serveras.
Borde inte en person som vill gå ner i vikt, och som har upptäckt att just lchf är den enda vägen som fungerar, bli behandlad på samma sätt som en person med allergi?
För i grund och botten handlar det ju faktiskt just om det, en sorts allergi, mot snabba kolhydrater och socker!
Varför är det så provocerande att inte ta en kaka till eller att hoppa över den helt?
Jag tror att många gånger ligger problemet i att andra som inte lyckas eller som inte har karaktären att ta tag i sin felaktiga kost, blir just provocerade av att man lyckas och har bestämt sig för att vara strikt med vad man äter, att bry sig om sin hälsa. Att tacka nej till kakan, godiset eller efterrätten kan ses som märkligt och det trugas gärna några gånger innan ett nej accepteras.

Kanske vill man inte ”stöta sig” med värden och värdinnan genom att tacka nej eftersom de har lagt ner tid på att stå och laga maten och bakat kakan som serveras. Men kanske är det bättre att våga fråga än att efteråt känna ångest över att man ”syndat” med att äta något som man vet man inte mår bra av och som kan trigga till sockersug och ännu värre, till att det goda man byggt upp, raseras.

På krogen brukar man ju utan större problem kunna byta ut och lägga till annat som passar bättre, men hemma hos en vän kan det verka fräckt!
Jag tror att man kan våga fråga på ett vänligt sätt om det som ska serveras passar din kost och om man märker att det blir alldeles tokigt igen fråga på ett vänligt sätt om det är ok att man tar med sig något eget för att komplettera måltiden.
Eller är det att vara otrevlig och oartig?
Jag vet inte. Kanske beror det som sagt på vem du blir bjuden av.

3 kommentarer

 • Lottis
  15 juni, 2010 05:05 | Länk

  Jag tycker sbsolut att man kan se det som en allergi, och erbjuder man dessutom att själv ta med sig mat blir det ju inget extrajobb för de/den som bjuder.
  Ha en ra dag!

 • 15 juni, 2010 09:12 | Länk

  vi brukar snällt tacka ja till middag/fika men talar vänligt om att vi äter lchf och erbjuder oss att ta med något gott till alla.Framförallt är det som du säger viktigast om man skall gå ner i vikt. Vill man bara må bra kan man ju ”grunda” hemma.

 • 15 juni, 2010 11:17 | Länk

  Hej,

  Tack för kloka ord!
  Ja, man vill ju inte sluta träffa sina vänner pga annorlunda matval…eller hur?
  Att erbjuda att ta med något till alla är kanon!
  /Jenny

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss