Pannkakor till lunch

Dottern meddelade häromdagen med en ganska upprörd röst(eftersom hon kanske både på gott och ont, vet vad som är bra lunch och mindre bra lunch), att ”vet du mamma, vad vi fick till lunch idag”? ”Vi fick pannkakor, bara pannkakor”! ”Och man fick ta 6 stycken”. Min följdfråga var ju då, med sylt…?
”Ja, bara sylt och så grönsaker från grönsaksbordet förstås”

Under gårdagens utvecklingssamtal frågade jag dotterns lärarinna om hon kunde märka av en sådan lunch på hur barnens beteende var under eftermiddagen.
Hon menade att det kunde hon absolut göra, det blev stökigare och svårare med koncentrationen för de flesta barnen i klassrummet.

Varför gör vi då så här mot våra barn?
Serverar lunch med turboenergi och sedan kräver av dem att de skall sitta still i klassrummet och kunna koncentrera sig för att klara av uppgiften som fröken delar ut och sedan dessutom kunna fungera även socialt med sina klasskamrater.
Det här är ju inte juste, eller hur? När vi inte ger barnen förutsättningarna att lyckas med det vi vill att de ska klara av, hur kan vi då förvänta oss att de lyckas med skolarbetet och att vara bra kompisar?

För att ett barns hjärna skall kunna koncentrera sig behövs fett, gärna Omega-3!
Och för att kunna sitta still behövs inte turboenergi i form av snabba kolhydrater, den behövs när det är dags att springa på gymnastiken, utan ”lugn” mat för kroppen i form av fett som håller oss mätta länge, låååångsamma kolhydrater som inte triggar bukspottskörteln att utsöndra stor mängd insulin och proteiner behöver barnen som byggstenar eftersom de växer. Inga barn kan växa och fungera på enbart pannkakor.
Är okunskapen så stor bland kökspersonalen eftersom den här typen av mat faktiskt serveras i våra skolor idag?
Är det verkligen ingen som på allvar tror att maten faktiskt skapar en skolmiljö som är tuff, bullrig och bråkig?

Ju fler vi blir, föräldrar och personal, som har kunskapen om vad dagens usla mat gör med våra barn, desto fler är vi som kan vara med och kräva en förändring.
Det är dags nu, eller hur?

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss