Ohälsa i Hälsa?


Precis som Sanna Edhin blir jag häpen över det jag får läsa i senaste numret av tidningen Hälsa där fett- och diabetesforskaren Ulf Riséus, docent i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, skriver om vilka fetter vi skall äta för att må bra. Han menar på allvar att vi skall äta mer av majs- och solrosolja eftersom det i nya studier inte finns bevis för att Omega-6 verkar inflammatoriskt i kroppen.

Att olivolja och rapsolja är bra för oss och som även sagt i artikeln, där råder inga tvivel, men att påstå att vi även skall njuta av majs- och solrosolja med gott samvete är fullständigt vansinne!
I Hela västvärlden lider många av det metabola syndromet, folkhälsosjukdomar, till stor del just pga av för högt intag av de dåliga, omega 6-rika oljorna som har en inflammatorisk effekt i vår kropp och som ”odlar” och förvärrar alla inflammatoriska sjukdomar. I ännu större utsträckning om vårt intag blir för högt i förhållande till vår andra livsnödvändiga fettsyra, omega 3.

Kokosfettet som har så fantastiska egenskaper och som är så nyttigt för oss får också en rejäl skopa, tillsammans med andra mättade fettsyror.
Hela reportaget har en stenåldersstämpel och ältar samma gamla mantra som vi hört till leda. Matrevolutionen är ju på gång nu när Kostdoktorns bok gör succé i hela landet. Kanske är det därför de slänger in ett sådant här fettreportage med SLV som avsändare?
De ”vill inte förtiga nya rön för att de inte gillar dem”. OK.
Men vi som sett hur frisk en människa kan bli som reducerar sitt intag av omega-6, vill inte heller förtiga denna erfarenhet från verkliga livet.
Studier i all ära, men det kan i mina ögon aldrig slå det som människor upplever.

Det osar i alla fall lite katt om hela det här inslaget och det verkar som om tidningen Hälsa känner sig manade att möta Sannas blogginlägg med en kommentar…

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss