Mat? till våra barn

Nu har vi föräldrar fått ännu ett märke att välja på när vi ska köpa färdig barnmat.
Man skulle ju önska att den som ska producera och sälja den här sortens produkter hade kunskapen om vad våra barn egentligen behöver för att utvecklas, växa och må bra. Men tyvärr erbjuds vi samma produkter till våra barn som av de andra aktörerna på marknaden!

Ett riktigt skräckexempel som jag hittar är en produkt som heter Chokladmannagröt.
Denna gröt rekommenderas från 1 år.
Nedan ser ni vad den innehåller och hur näringsinnehållet ser ut:

Mannagryn (av vete) (32 %), vasslepulver, skummjölkspulver, socker, vegetabiliska oljor (kokos, raps, palm, solros), kakaopulver (4%), mjölkchokladpulver (socker, mjölkpulver, kakaomassa, kakaosmör, vasslepulver) (2%), vitaminer (C, niacin, E, pantotensyra, tiamin, B6, A, folsyra, biotin, D, K, B12), mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod, koppar), emulgeringsmedel (sojalecitin), maltodextrin (av majs), kanel, vanillin.

Näringsinnehåll
100 g pulver
Protein 13,8g
Kolhydrater 66,7g
varav socker 40,2g
Fett 10,7g
Kostfiber 3,4g

Den här gröten innehåller en alldeles för stor andel socker, 40,2 g/100 g!!!, och då är det inte bara vanligt socker utan dessutom socker i förklädnad; mannagryn av vete, skummjölkspulver och maltodextrin. Det barn som äter den här gröten kommer få en härlig insulinutsöndring för att klara av att transportera bort allt sockret från blodet, vilket förmodligen kommer ge ett ganska kinkigt barn ca 2 timmar efter måltiden då blodsockret är på botten igen och kroppen skriker efter mer socker!
Gröten innehåller visserligen en hel del fett, men en alldeles för stor del av Omega 6-rika vegetabiliska oljor.
Det här är INTE mat som gör våra barn friska, välmående och mätta!
Det lägger istället grunden för ökad risk att drabbas av övervikt, diabetes, autoimmuna sjukdomar, allergier, mag- och tarmproblem mm.

Och på företagets hemsida hittar jag följande vision:
”Målsättningen är att dagligen, redan från den första smakportionen, erbjuda smaklig, ren och näringsrikt balanserad kost som stöder barnets utveckling och tillväxt. God barnmat åstadkoms med kunskap, skicklighet och känsla”

Sorry, men tyvärr ljuger de. De har inte kunskapen om vilken kost som stöder barns utveckling och tillväxt. Den här maten gör raka motsatsen! Ger oss gnälliga, bråkiga, sjuka, feta och överaktiva barn.

Jag vädjar till er alla föräldrar: Ge inte era sötnosar den här sortens ”mat”!
Våga lita på att NI kan laga den bästa maten till era barn.

2 kommentarer

 • 19 april, 2010 14:40 | Länk

  Kan i nte annat än att hålla med dig, vad är det vi ger våra barn egentligen?
  Själv försöker jag undvik snabba kolhydrater och färdigmat till vår son (han får tillräckligt på dagis)och jag blir så ledsen när jag ser hur vissa föräldrar proppar i barnen en massa skit rent ut sagt!

 • 19 april, 2010 19:29 | Länk

  Eller hur Sara! Man blir förtvivlad!
  Vi som har tagit ett beslut att ge våra barn av riktig mat ser ju till att de håller sig friska och välmående. Det är värre med de barnen som får samma skräp även när de kommer hem.
  Skönt o höra att din son mår bra!

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss