LCHF- en metod?


Att äta artegen mat som fett, proteiner, frön, nötter och grönsaker borde väl inte ses som en metod?
För visst är det konstigt att mat vi har ätit under bara några decennier och som gjort oss både sjuka och feta, är det som är normen idag för hur man “ska” äta, och att det naturliga sättet för oss då istället har blivit en metod!
Tallriksmodellen borde också kallas en metod! En metod att bli sjuk och fet av!

Hade vi varit ämnade att äta den mängden kolhydrater och socker som vi gör idag, så hade vi antagligen haft mer än ett hormon, insulinet, som kunde bryta ner och forsla bort sockret från vårt blod. Vi hade antagligen också haft möjlighet att lagra in en större del kolhydrater för att användas som energi och inte lagras in som fett som kroppen gör när glukogenlagret är fullt.
Vi hade antagligen inte heller haft så många olika sjukdomar att insjukna i eftersom snabba kolhydrater och socker hade varit artegen föda. Nu är det inte det och därför bör vi minska på dessa!
Det är svårt att tänka sig att vi människor av 2000-talet är exakt likadant designade nu som då för ca 200 000 år sedan när vi blev homo sapiens sapiens. Men det är ännu svårare att se chips plockas på savannen, pasta kokas i någon grop i grottan, smågodis mumsas på djurhuden framför lägerelden och läsk drickas för att släcka törsten efter en tuff jakt på Mammut! Den bilden passar inte riktigt in, eller hur…?
Det är därför vi ska ge våra kroppar den mat den är designad för. Den maten som gör att våra kroppar får det de kan tillgodogöra sig, behöver och förtjänar. Den maten är ingen metod utan artegen!

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss