Kväveoxid = livsviktigt!


1998 belönades tre forskare med nobelpriset för upptäckten av hur viktigt bildandet av kväveoxid är för kroppen. Framförallt har det en avgörande betydelse för vårt blodflöde och för uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Så när kväveoxid systemet inte fungerar kan det leda till allvarliga sjukdomar och tillstånd.

Som barn har vi ett naturligt bildande av kväveoxid men redan i tonåren avtar bildandet och om vi dessutom behandlar vår kropp på ett dåligt sätt med dålig mat, stress, rökning mm så slutar denna mekanism att fungera.

Kväveoxid bildas i kärlväggens insida och har en viktig funktion för att vi skall ha en bra blodcirkulation och motverka åderförkalkning. Kväveoxiden gör så att blodkärlen slappnar av och istället vidgas, så att blodtillförseln till olika områden i kroppen ökar.
Kväveoxid går också ut i blodet och hindrar blodplättarna från att klumpa ihop sig, vilket minskar risken för blodproppar.
Kväveoxiden bildas från en av våra tjugo aminosyror, L-arginin, som bla finns i fisk, skaldjur, magert kött, kyckling, nötter och baljväxter.
Men den här omvandlingen kan störas och då bildas en fri radikal som är mycket oxiderande och får då istället skadliga effekter på kroppen.

Eftersom bildandet av kväveoxid avtar i takt med att åldern stiger, samtidigt som blodkärlen blir stelare, kan det vara värt att tillsätta kväveoxid i form av kosttillskott för att förhindra uppkomsten av högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, åderförkalkning och hjärtinfarkt.
Nitrat är det aktiva ämne som stimulerar produktionen av kväveoxid och finns naturligt i bla en frukt som heter Noni och som växer vilt i Polynesien.
Läs mer här om kväveoxidtillskott.

Med den här kunskapen om kväveoxidens betydelse kan kanske det mättade fettet få slippa titeln som boven i dramat ”Mättat-fett-slammar-igen-dina-kärl-och-ger-dig-åderförkalkning”. Det vore väl på tiden! *ler*

Källor:
Om hälsa, no 4/2011
kyäni.net

En kommentar

  • Anonymous
    8 december, 2011 15:51 | Länk

    Ja du, det vore verkligen på tiden. Tack för intressant läsning 🙂

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss