Kirurgi mot barnfetma

GP skriver idag om lyckade resultat av Gastric-bypass operationer på ungdomar som lider av fetma. En metod som i vanliga fall endast utförs på vuxna med fetma och som är en teknik där maten hamnar direkt i tunntarmen.
Behovet av radikala metoder för att få bukt med fetma är alltså så stort att man har valt att genomföra de här operationerna.
Studien med 81 ungdomar med fetma har pågått under 4 år och man har följt upp dem för att se hur det påverkar en ung kropp.

Resultaten har visat att de klarar av operationerna nästan bättre än vuxna.
Men vad händer senare i livet med de här ungdomarna?
Hur kommer det att påverka deras vuxna liv?
Ska den här sortens operationer bli lika vanliga och accepterade som att göra bröstimplantat?

Det gör mig ledsen och förtvivlad att en så allvarlig operation blir det enda alternativet att ta till även på våra unga.
Det måste väl vara något som står helt galet till när metoder som detta måste till för att komma till rätta med fetma bland våra barn och unga?
Jag tycker bilden är tydlig och glasklar; en kombination av de rådande kostråden och det enorma utbudet av dålig mat från livsmedelsindustrin, måste vara orsaken till att våra barn blir så feta. Eller rättare sagt, på bekostnad av både barns och vuxnas hälsa och välmående har vi har blivit fettskrämda och itutade i decennier att vi ska bygga vår kost på sådan mat som triggar suget, förvärrar vår hälsa och gör oss onaturligt stora.

Låt detta eländiga matkapitel i vår historiebok snart vara slut!

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss