Hur mat kan bota – en solskenhistoria


Det började när hon var sexton år. Min systers Ulcerös colit. I omgångar och olika skov har hon haft smärtor, blödningar och medicinerat. Fast mot sin vilja. För hon är envis och bestämmer sig för saker. Som förra sommaren. En kollega till henne tipsade om att hon skulle prova lchf. Efter att ha provat det mesta, GI, Aloe Vera, Silicol, fibrer, att vara vegetarian med stort intag av sojaprodukter som gjorde henne ännu sjukare så kunde det vara värt ett försök även med lchf. Strikt lchf. Alla snabba kolhydrater bort. Mycket grädde, smör och fullfeta mejeriprodukter. Redan efter ett par dagar kom de första bevisen på att det hon höll på med var i rätt riktning. Blödningarna blev inte lika rika men fortsatte. Trots att sjukdomen inte var botad kunde hon ändå märka hur mycket lugnare magen blev och kunde ”fungera” mer normalt i vardagen utan magsmärtor och akuta toalettbesök.
På hösten blev ett möte med en pappa till en son med samma sjukdom en vändpunkt.
Hans tips om en bok, av en kvinna som botat sig själv med hjälp av att plocka bort en hel del felaktiga livsmedel, blev ett nytt uppvaknande.
Många tårar och ilska över att ”inte kunna äta någonting som alla andra kan” fortsatte hon trots allt sin envisa kamp att bekämpa sin sjukdom.
Hon fick, förutom att undvika spannmål och mjölmat även ta bort allt mjölkprotein, vilket begränsade hennes alternativ ytterligare eftersom alla mejeriprodukter måste bort. Inte ens smör kunde hon äta.
För att kunna fortsätta äta lchf fick den nya fettkällan bli kokosfett…i mängder!
Efter ett tag kom även alternativet Ghee (smör där man tagit bort proteinet) som en alternativ fettkälla.
Hon har även ätit Omega-3 i mycket stora mängder i form av tillskott för att dämpa den inflammation som finns i hennes kropp eftersom Ulcerös colit är en autoimmun (inflammatorisk) sjukdom. Kroppens egen förmåga att läka ut inflammationen är alltså möjlig om man ger den rätt redskap. Tar bort allt det som gör att inflammationen inte kan fortgå utan gör att den istället läker ut.
Det man gör inom sjukvården är att istället endast råda bot på symptomen som drabbar den med autoimmuna sjukdomar. Kunskapen är tyvärr därmed mycket bristfällig.
Inte en enda gång under alla år med konstaterad inflammatorisk tarmsjukdom har en enda läkare frågat vad hon äter. Märkligt att inte binda samman det man äter med en sjukdom där organ som hanterar maten vi äter, är inblandade.
De flesta med denna form av sjukdomar får acceptera sitt öde och medicinera resten av livet om sjukvården vårdar den sjuke.

Det krävs en vilja som är av stål och ett ”jävlaranamma” utan dess like för att orka bota sig själv på det sätt som min syster gjort.
Idag, ganska exakt ett år efter att hon började med lchf, är hon symptomfri!
Hennes tarmar är fortfarande känsliga för yttre påverkan i form av exv. stress och livet blir begränsat när man inte längre kan äta på krogen eller bli bjuden på mat hos vänner. Men värdet i att bli frisk är så mycket större, att begränsningarna blir värt det.

Jag är så stolt över henne och vill såklart dela med mig av denna solskenshistoria.
För visst är det fantastiskt att en kropp kan läka ut med hjälp av att den får rätt redskap i form av rätt kost och med avsaknad av läkemedel som stjälper kroppens egen förmåga till läkning.

2 kommentarer

 • 12 juli, 2010 11:03 | Länk

  jag blir sa himla glad for er bada, framst for din syster da;) men ocksa for all amanniskor som lider av liknande sjukdomar och som verkligen kan bli battre genom att ata varldens basta kost. skont med solskenshistorier nar det inte gar sa bra sjalv… ater lchf men gar inte ner… antar att det ar yttre saker som paverkar dock. kul o tack for en inspirerande blogg! kram pernilla

 • 12 juli, 2010 20:17 | Länk

  Hej Pernilla och tack!
  Viktnedgången kommer säkert så småningom. Ge inte upp utan fortsätt tugga! Gör så att din kropp litar på dig att det ska fortsätta komma mat varje dag, vid samma tillfällen som dagen innan. Då kommer den säkert snart att våga släppa på det du har extra. Kom också ihåg att det inte bara är vikten som är viktig! Hälsan med, och om du mår bra är det ju ett stort plus!
  Lyckat till!
  /Jenny

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss