Grilltider


Det är grilltider i Sverige och bland det vanligaste som brukar erbjudas barnen när det ska grillas korv med bröd, är Dennis hot dogs.
Tyvärr, måste jag härmed meddela att detta inte är korv.
Det liknar mer en smet som formats till korv.

Scan själva skriver så här:
”Scan Hot Dogs är den i särklass populäraste grillkorven i Sverige. I Scan märkta produkter ingår endast svensk köttråvara”. Ja, inte är det mycket till köttråvara som man lägger i den här korven. Endast 34% kött. En tredjedel!! Vad är då resten?
För att fylla ut smeten med något annat får vi istället nedan ingredienser att mumsa på:
Gris- och nötkött, vatten, potatismjöl, bindväv från gris, fett från gris, salt, antioxidationsmedel E325:E300, druvsocker, blodprotein från nöt och gris, potatisfiber, lök, köttbuljongextrakt, jästextrakt, kryddor, konserveringsmedel E262:E250, rökarom.

Här ska vi bli smyg på b.l.a:
Jästextrakt. Tillsätter de istället för E621, mononatriumglutamat eftersom de flesta nuförtiden vet att glutamat inte är hälsosamt.
Rökarom. Tyvärr saknas det studier kring långsiktiga hälsoeffekter men man misstänker att det kan skada hälsan.
Potatismjöl och potatisfiber. Det verkar nästan som om det snarare är potatis man får istället för korv…

Med ketchupen och det vita korvbrödet som korven serveras tillsammans med, så blir det ingen särskilt bra måltid.
Nä, gör era barn en tjänst och erbjud dem riktig korv med åtminstone 75-80% kött i, så de får känna på hur riktig korv ska smaka.

4 kommentarer

 • Anonymous
  7 juni, 2010 17:22 | Länk

  Hej! Du har så rätt om korven, men har du tips på bättre korv? fabrikat? tycker det är svårt att hitta så hög kötthalt, men man kanske kan be butiken ta hem! Tack för bra blogg! Hälsn Kicki

 • Caroline Jonsson
  9 juni, 2010 10:00 | Länk

  Lidl brukar har högt köttinnehåll i sina korvar så vi äter glatt dessa trädda på pinnar med Hellmans majonäs med lite dijon senap. mmmmmm va gott=)

 • 9 juni, 2010 18:33 | Länk

  Hej Kicki,
  Jag har själv slutat köpa korv i mataffären för jag tycker det är så svårt att hitta något bra. Det är ju inte bara kötthalten som ska vara ok, även resten av innehållet.
  Vi är lyckligt lottade som har möjlighet att i närheten köpa korv av mycket hög kvalitet och utan läskiga tillsatser, men det är ju inte så vanligt att ha det så.
  Jag har inget riktigt bra tips att ge dig. Men läs på innehållsförtecknigen att kötthalten är hög och att korven inte innehåller E621, jästextrakt eller maltodextrin. Resten får man liksom ”stå ut” med, tyvärr.
  Böcklunder hade hyfsat bra ingredienser men la till E621 för ett tag sedan. Inte så bra tänkt tycker jag!
  Hoppas du kan hitta någon bra korv där du bor.

  /Jenny

 • 15 juni, 2010 09:22 | Länk

  Hanna undrade häromdagen hur det kom sig att det alltid serverades korv som bara smakade mjöl och va liksom kladddig på kalas? när det finns riktig god med mycket kött och smak? Hur kommer det säg att vi vuxna nedvärderar våra barns smak och serverar så dålig ”mat”

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss