Godis till mellanmål


Hittar i affären en produkt som Norrmejerier tycker våra barn skall äta till mellanmål. Vad tänkte de på Norrmejerier när de gjorde den här produkten?
Det här är en bägare full med bråk, trötthet, okoncentration och övervikt!
Bara vaniljyoghurten i sig räcker för att toppa sockerkurvan,men det slutar inte där utan i locket ligger det Rassel. Kulor i glada färger fullproppade med socker, färgämnen och tillsatser!
Innehållsförteckning nedan:

Vaniljyoghurt: Yoghurt (högpastöriserad mjölk, mjölkprotein, levande yoghurtkultur), vaniljberedning (socker, modifierad stärkelse, arom, surhetsreglerande medel natriumcitrat, vaniljextrakt, salt). Glada prickar: Socker, kakaomassa, kakaosmör, majsmjöl, färgämne E120, E141, E100 och E171, gummi arabicum, emulgeringsmedel sojalecitin, ytbehandlingsmedel bivax, carnubavax och shellak, vaniljarom. Tillsatt socker 14%.

Bättre alternativ till mellanmål som du enkelt gör själv utan
socker, färgämnen och tillsatser:
* Naturell 10%-ig yoghurt, lite vaniljpulver, bär, kanske lite hemmagjord müsli.
* Smoothie gjord på hälften naturell yoghurt, hälften vaniljyoghurt, bär, vaniljpulver och en skvätt grädde.
(ev. en halv banan om det behövs för att bli lite sötare)
* lchf-plättar eller pannkakor. Servera med bär och vispad grädde.
2st ägg
2dl grädde
1/2msk fiberhusk
50g mandelmjöl (ca: 1dl)
* Ett stekt eller kokt ägg med majonnäs. Ev. en skiva surdegsbröd till.
* Ost- och skinkrullar och ett kokt ägg.

Ett mellanmål skall ge energi och mättnad, inte bråk, trötthet och oförmåga till koncentration. Välj bort mat med socker och snabba kolhydrater så får du glada, busiga och friska barn!

4 kommentarer

 • Lottis
  27 april, 2010 12:43 | Länk

  Hej!
  Problemet hos oss är att 11-åringen, pojken som verkligen skulle behöva dra ner på kolhydraterna, är väldigt kräsen. Han tycker inte om ost, sådär om ägg, vill helst ha O´boy på pannkakorna… Men vi ska försöka. Har du något bra resept på hemmagjord musli och vad man ska ha in den?

 • 27 april, 2010 17:17 | Länk

  Hej Lottis!
  Bra att ni ändå försöker att minska på de snabba kolhydraterna. Kanske en morot till något han vill ha eller göra skulle kunna funka för att sätta en ny rutin med mindre socker. Har du provat att göra äggröra till honom, stekt i mycket smör och med grädde i? De flesta barn tycker ju ändå om fett…!
  Müslirecept kommer!
  Berätta gärna hur det går!

  /Jenny

 • Lottis
  28 april, 2010 05:30 | Länk

  Tack för svar. Jag ser fram emot müsli-receptet (nu har jag hittat prickarna till u:et…). Vi kör äggröra på helgerna med stekta korvar och bacon, men han fixar egen frukost i veckorna. Han äter alltid ett kokt ägg då, så det är ok. Efter skolan är problemet – det ska han också fixa själv. (Vägrar frita sedan han började 4:an – men för matens del är det bara bra…) Vi åt hemmagjord müsli hos en kompis i helgen. Den tyckte han om men den var rostad i ugnen med honung på… Har precis köpt Stevia , är det ok?

 • 28 april, 2010 08:37 | Länk

  Hej igen,

  Stevia är ok, men har en speciell metallisk eftersmak. Är väldigt sött så det gäller att man testar sig fram för att få det bra.
  Jag själv hoppar hellre över stevian och tar kanske honung eller väldigt lite av vanligt socker vid tillfällen när jag tycker det behövs. Det blir ju inte så ofta eftersom man vänjer sig vid osötad smak och till slut föredrar det framför det översötade!
  Min müsli är också rostad i ugnen med lite honung och det tycker jag är ok för oss som inte jagar vikten…
  /Jenny

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss