Ghee – Kolasmör

Jag har börjat göra eget Ghee. Det är så enkelt och vansinnigt gott. Det får den goda kolasmaken och doftar lika ljuvligt. Plus att det blir mycket billigare än att köpa färdigt. Kostnaden är ett paket smör och väldigt lite av min tid. Det sköter sig själv på spisen i ca en timme, för att sedan hällas upp och svalna.

Ghee används främst i Indisk och Pakistansk matlagning.
Fördelarna med Ghee är att kaseinet (mjölkproteinet) kokas bort. För många med mag- och tarmproblem kan kaseinet förvärra symtomen och därför kan Ghee vara ett utmärkt alternativ för den som ändå vill kunna använda ”smör”.

Ghee är utmärkt att steka i eftersom det tål höga temperaturer och inte får någon bränd bismak.
Jag använder det också till att ha i kaffet istället för mjölk eller grädde.
Ta en stor sked Ghee, en mindre sked med virgin kokosfett och lägg i ett mixerkärl. Häll över nybyggt kaffe och mixa med stavmixern så att fettet smälter och skummar. Häll upp i din favoritkopp och njut!
Varning för att det mättar bra! 😉

Hur gör jag Ghee?
Dela ett paket smör, 500 g, gärna ekologiskt, och lägg i en mindre gryta. Ställ på plattan på ca medelvärme och låt det börja smälta och koka upp. Dra ner till lägsta värmen, och låt det koka sakta i ca en timme. Rör inte i grytan utan bara låt det koka sakta och sköta sig självt.
Det bildas skum på ytan som du, när det kokat nästan en timma, skummar av med en sked. Då skall det smälta smöret som finns under skummet vara helt klart.
När du skummat av det mesta skummet och smöret är helt klart och gyllengult till färgen samt att det doftar kola, så silar du det genom en silduk eller… en ren nylonstrumpa… som jag brukar använda :-).
I botten på kastrullen bildar vatten, salt, laktos och vassleprotein ett ”slagg” som inte skall komma med när du silar av smöret.
Sila det direkt ner i den burk du ska förvara ditt Ghee i så inget går till spillo. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet så att det stelnar. Klart!

Lycka till! 🙂

Ghee som precis silats och hällts över i en förvaringsburk.
Använd gärna en burk av glas och med tillhörande lock
så att du kan förvara det i kylen. 

Ghee när det har kylts ner och stelnat i kylskåpet.

En kommentar

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss