Fikatider


De här sista veckorna innan skolavslutning och sommarlov, har det varit fika högt o lågt. Fika till skolutflykten, till utedag med grillning på skolan, till klassaktivitet med föräldrar o barn, på fritidsaktiviterna… ja, fikatillfällena blir många.
En trendspaning bland allas fikakorgar kan inte undvikas av en sådan ”sockerpolis” som jag själv! *ler*
Och den mest förekommande fikabullen är Pågens gifflar.
Så därför kommer här min vädjan till alla föräldrar;
Låt påsen ligga kvar i butiken och köp en riktig bulle, eller ännu hellre, baka själv!

För det här innehåller en giffel:

Vetemjöl, kanelfyllning 22% (socker, margarin (vegetabilisk olja och fett, vatten, salt, emulgeringsmedel (E471), surhetsreglerande medel citronsyra, arom), farinsocker, vatten, aprikoskärnor, modifierad stärkelse, kanel, konserveringsmedel (E282), förtjockningsmedel pektin, salt, glukossirap, mandel), mjölk, vegetabilisk olja, socker, jäst, ägg, vatten, salt, bakpulver (E450, E500), konserveringsmedel (E200, E282), emulgeringsmedel (E471).

Och varför tycker jag då inte vi skall ge våra fikande barn den här bullen?

1. 52 gram kolhydrater/ 100 gram (vilket i det här fallet allt omvandlas till socker i kroppen) betyder 14,5 sockerbitar per 100 gram uppäten bulle!

2. Margarin. Bullar skall bakas med smör. Inga barn skall äta margarin eftersom det är ett onaturligt fett för oss människor. Dessutom sprängfullt med Omega-6 som vi inte heller bör få i oss i några större mängder.

3. På Pågens hemsida ang. fetter de använder in sina produkter hittar jag den här informationen:
”De flesta av våra produkter är fria från härdade fetter, med undantag för Gifflar Kanel. Vi har som mål att helt utesluta härdade fetter i våra produkter och ersätta det med vegetabilisk olja (varav merparten rapsolja)”
Just i den här produkten som älskas av de flesta barn…! Inte bra!

4. Glukossirap
Är en trögflytande sockerlösning som utvinns ur stärkelserika råvaror som tex. majs, potatis, ris, vete mfl.
Ett mycket fettinlagrande socker! Undvik helt enkelt!

5. Alla dessa tillsatser! Suck! 7 st med ett E framför, varav två visserligen är bakpulver men sedan några till för att fylla ut och stabilisera, modifierad stärkelse (majs) och emulgeringsmedel.

6. Bullar skall bakas med kärlek, vilket Pågen påstår att de gör, men det här är inte kärlek utan ohälsa i en påse!

Att fika är mysigt, socialt, livskvalitet och en stund att sitta ner och koppla av. Det tycker nog de flesta av oss. Borde inte då det vi stoppar i oss vara av samma kvalitet som stunden vi njuter så mycket av?

2 kommentarer

 • Anonymous
  11 juni, 2011 13:31 | Länk

  Kunde inte ha skrivit det bättre själv. Du har helt rätt Jenny! Själva har vi ”klarat oss” från Pågens gifflar tack vare att mina ungar är allergiska mot ägg, men de har försökt…och de har lusläst innehållsförteckningen för ”de kanske har slutat att ha ägg i dem”. Har däremot sett att ”alla” äter de här ”konstgjorda” bullarna istället för hembakta härliga bullar. Synd!

 • 14 juni, 2011 12:28 | Länk

  Hej,
  Synd att de inte tål ägg såklart, men i det här fallet blev ju valet enkelt.
  Ja, det är verkligen fikasorten i var mans korg!
  Ha en härlig sommar!
  /Jenny

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss