En gång till…

läser vi i tidningen Hälsa om vilka fetter vi skall äta och inte äta. Sist vi gjorde det var i februarinumret av samma tidning. Några nyheter? Nej, tyvärr. Det händer inte mycket vad gäller ny kunskap i det här området.
Varför frågan ”mättat eller omättat fett” i reportaget? Vi behöver inte välja mellan dem båda. Vi bör äta av dem båda. Utan att vara rädda för vår hälsa.
Trots att det inte finns några studier som stärker hypotesen kring det mättade fettets farlighet, så är det fortfarande det budskapet som ges.
Det är bl. a. Maj-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet som får uttala sig.
-” Hjärt- kärlsjukdomar är vårt i särklass största folkhälsoproblem, som drabbar drygt 40 procent av både kvinnor och män någon gång i livet”
Då funderar jag; är det verkligen det mättade fettet som orsakat denna utveckling?
Rimligen nej, eftersom vi inte har ätit mättat fett de senaste 30 åren när de här hälsoproblemen ökat. Vi har ju ätit lättmargariner, jagat efter gröna nyckelhål och ätit kolhydrater i kvadrat! Kanske har vi orsaken där istället?

Det blir spännande att följa hur fettet påverkar vår hälsa i framtiden. Undrar om smörbristen i landet kommer visa sig på antalet inträffade fall av hjärt- kärlsjukdomar så småningom… kanske med ett minskat antal?

En kommentar

  • Anonymous
    28 september, 2011 08:34 | Länk

    Bra att du sa till om det här….så behöver vi inte köpa det här numret av tidningen ;o)
    Nu ska jag ge mig ut på smör-jakt!

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss