Döden i grytan


Skönt att det finns killar som Mats-Erik Nilsson som vågar sticka ut hakan och säga det som väldigt många av oss engagerade ”matföräldrar” redan vet, att skolmaten är dålig och väldigt sällan innehåller mat för våra barn som ger dem vettig näring och energi!
Tillsammans med en annan man vid namn Henrik Ennart har de skrivit boken ”Döden i grytan”

Det står inte så bra till med våra kommuner och deras sätt att tänka när det kommer till maten som skall serveras till våra barn och gamla i omsorgen.
Det vilar något sjukt över hela organisationen och reglerna kring skolmaten.
Vi som föräldrar måste tillsammans börja ställa krav på vad vi vill att våra barn skall äta i skolan. Om nu skolmaten skall finnas för att barnen skall kunna hämta energi under dagen så måste det ju vara just det den gör också. Men idag är det ju snarare tvärtom. Den skapar ohälsa, övervikt, allergier, överaktivitet och är näringsmässigt ofta väldigt dålig.

Om du inte är nöjd med hur maten är på dina barns skola, vågar du säga ifrån och ifrågasätta?
Jag tror att det bara kan komma från oss föräldrar till våra barn och anhöriga till våra gamla, för att få till en förändring. Ju mer kunskap vi har tillsammans, desto mer kan vi våga ifrågasätta och göra skillnad.
För inte är det ok att våra kommuners rädsla över hur maten ska hanteras och deras sätt att ”hushålla” med pengar, ska bli på bekostnad av våra barn och gamlas hälsa.

Tyvärr har den här osäkerheten kring vad som är bra mat till våra barn även smugit sig in i våra hem. Många föräldrar väljer idag av lathet, tidsbrist och förmodlingen okunskap, att hellre servera hel- och halvfabrikat istället för att laga mat från grunden. Många väljer hellre en burk från Semper när det skall börjas med smakportioner med tron att den innehåller ju allt nyttigt ett barn behöver. Sedan fortsätter det med mamma Scans köttbullar, Dennis hotdogs, färdiga pulversåser,risifrutti mm mm…
Tillsammans med det som de sedan äter i skolan under dagtid så kan det bli en total katastrof sett ur ett hälsoperspektiv men också hur barnens referenser kring mat blir onaturlig.
Våga lita på att du som förälder gör den bästa maten och inte livsmedelsindustrin.

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss