Dietist i butik


är ett koncept som en ICA-butik i närheten har som en service för sina kunder.
På plats i butiken hade de nyligen ställt upp ett bord med olika livsmedel för att illustrera hur många sockerbitar som fanns i de olika produkterna. Väldigt bra och pedagogiskt. Hur många föräldrar vet egentligen antalet sockerbitar i en Risi-frutti som de petar i barnen till mellanmål?

Där var vi överens, men när jag påpekade att vi inte var överens i kunskapen vad gällde havrefrasen och övriga flingor på bordet, tog diskussionen fart.
Jag ville få dietisten att förstå att ALLA kolhydraterna i paketet, förutom fibrerna, omvandlades till socker i blodet och att en fjärdedels sockerbit som låg framför paketet inte överensstämde med verkligheten.
Svaret jag fick var att de hade endast tagit hänsyn till antalet sockerarter och gjort uträkningen efter det. Här ville hon inte hålla med mig och sedan ledde naturligtvis diskussionen in på det mättade fettets farlighet…

Att lyssna på en ung, utbildad person som likt ett mantra rabblar sina argument blir till slut nästan likt en stumfilm. Jag ser att hon pratar men jag hör inte vad hon säger. Argumenten för att det mättade fettet inte är hälsosamt håller inte. Argumenten att kolhydrater är av olika sort och att de påverkar kroppen på olika sätt håller inte heller och när energi in och energi ut argumentet kommer då ledsnar jag fullständigt. Alla med utbildning i nutrition och näringslära måste, även jag, fortsätta vara nyfikna på hur maten påverkar våra kroppar och inte fastna i sin kunskap och sina argument. När vi dessutom har ett facit på de senaste 30 årens kostråd med övervikt, ökat antal diabetiker typ-2, fler allergiker och en rad andra sjukdomar som ökat, då måste vi titta på vad orsaken är till att facit ser ut som det gör. Istället väljer vi att medicinera bort de flesta symptomen och glömmer att titta på orsaken.

Det som slår mig är hur samma näringslära kan tolkas på så många olika sätt och paketeras och presenteras för konsumenten som GI, Iso-dieten, LCHF, Viktväktarna, Atkins, Montignac mfl. Inte så konstigt att det råder förvirring.
Förr åt alla sill och potatis och så var det bra med det! *ler*

3 kommentarer

  • Anonymous
    13 november, 2011 10:50 | Länk

    Hej Jenny!
    Skulle vara intressant om du kunde göra en sån där utställning med hur många sockerbitar det VERKLIGEN är i de livsmedlen som många väljer att äta. En bild liknande den du har där uppe *pekar uppåt* och lägga ut dem bredvid varandra så vi som är intresserade kan jämföra och motivera (om inte andra våra egna ungar) till att göra bättre val.

  • 16 november, 2011 19:48 | Länk

    Hej och tack för en bra idé!
    Ett inlägg om detta skall absolut planeras in!
    /Jenny

  • 6 mars, 2012 21:07 | Länk

    Modigt att du tog diskussionen! Något frö kanske du sådde? SÅ sorgligt att hon förespråkar All-bran… sist jag kollade var Start någon kh lägre än All-bran! Och vi har nog alla en uppfattning om hur sött Start är…

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss