Brist på kunskap och resurser


Sitter med i föräldrarrådet på min äldsta dotters skola och igår var det dags för nytt möte. Servicechefen för området var inbjuden för att svara på frågor ang. skolmaten.
När jag frågade hur de jobbar med tillsatser och om de har koll på vad maten innehåller fick jag svaret att ”nä, jag står inte och läser på varje förpackning”
Vems ansvar är det då? Om inte den som gör upphandlingarna med matproducenterna bryr sig om vad våra barn får i sig, vem skall då ta ansvaret? Och hur skall vi någonsin kunna påverka dem att förbättra maten och göra den så bra som möjligt om vi inte själva har kunskapen, intresset och viljan att göra skillnad!
Inte ens E621 hade hon ordentlig koll på!
Att kunna beräkna en näringsriktig måltid är väl bra(enligt livsmedelsverkets rekommendationer då naturligtvis…inte detsamma som mina!), men om man inte har koll på den egentliga näringen i maten spelar det ju absolut ingen roll.
När vi sedan diskuterade möjligheten att kunna laga mer mat från grunden, använda mer närproducerat och ekologiskt så blir svaret att ”den kompetensen att klara det har inte vi i dagsläget i skolköket” !! Ligger resursbristen i att personalen inte vet hur man lagar mat från grunden eller ligger bristen i att de är för få att hinna med att laga maten?
Om bristen ligger i okunskap är det väl fel personer som jobbar i ett kök?
Vilken annan restaurang skulle anställa personer med för dålig kompetens att kunna laga god och bra mat? Till våra barn duger det tydligen…
Om det beror på okunskap innebär ju det att vem som helst som kan värma färdiga pannbiffar, vispa ihop en sås med hjälp av buljong, redning och vatten, och koka potatis, kan få jobb i ett skolkök…
Om bristen ligger i för få anställda, då borde man väl prioritera om så att man kan anställa fler.
Var är intresset att erbjuda barnen det bästa och inte något som duger!

Barnens hälsa och välmående måste stå som prioritet när skolmatsedeln planeras.
Och att den gör så att de även kan fungera socialt, kan koncentrera sig och sitta still när vi kräver av dem att göra det.
Vi borde ta hand om våra barn på bästa sätt. Vi vill ju att de skall leva ett långt, frisk, nyfiket och givande liv. Vi måste tänka på framtiden!

2 kommentarer

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss