Billig mat

Bläddrar bland annonserna i tidningen inför stundande matfest, Midsommarafton, och blir irriterad. Morr! För de flesta livsmedelskedjor gäller det att dumpa priserna så långt det går för att locka kunderna till just deras butik.
Men var är ansvaret att se till att både djur och natur mår bra?
Är det ok att mat får kosta hur lite som helst på bekostnad av miljöförstöring, sjuka djur och ett sjukt djurhållningssätt?
Som konsumenter har vi ett ansvar att välja mat som gör skillnad för både oss och djuren.
Willys affärsidé: Sveriges billigaste matkasse. Hmmm, jag blir mycket skeptisk!
I deras annons hittar jag ett erbjudande på 12-pack ägg för 15 kronor! Jättebilligt, men de stackars hönorna som värpt äggen har suttit i inredd bur, vilket ju inte är ok!
Om vi som äter ägg väljer den här sortens ägg så visar vi ju också att det är ok att hönorna sitter inburade.
Äggbonden i närheten av mitt föräldrarhem berättade att han låter sina hönor få ”vila” vissa perioder och drar ner på värpfodret vilket gör att de kan fungera som äggvärpare längre än om man driver på dem hårt, som man gör inom livsmedelsindustrin.
Han har dessutom en ”slutstation” för de äldre hönorna där de får gå och picka i det fria, lägga lite ägg och vänslas med tuppen. De är nog lyckliga hönor för de har också en discokula i trädet där de går! (bilden av att hönorna dansar disco framåt småtimmarna har dykt upp men tyvärr är den där av ett helt annat själ …den ska jaga bort ormvråken)

Äggen är ju bara en av många produkter som dumpas inför olika helger där vi äter mycket mat. Hur har grisen mått när fläskfilén från Tyskland kostar 59 kronor kilot?
Och oxen när oxfilén från Nya Zeeland kostar 119 kronor kilot.
Och naturen har också fått betala sitt pris eftersom köttet har åkt långt för att komma hit. Närproducerat? Nä, inte särskilt.

Gör ett val, välj bort mat som är orealistiskt billig. Den gör mer skada än gott. Både för dig och djuren och naturen!

En kommentar

  • angela
    23 juni, 2010 20:58 | Länk

    hej där alla skulle läsa monsterbiff till middag då är det svårt att blunda inför verkligheten en skrämmande bok om djurindustrin och vi svenskar skall nog inte slå oss så på bröstet för vår djurhållning.

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss