Att de inte skäms…


…Astma- och allergiförbundet alltså!
Enligt kvällens tv-reklam som kablades ut har alltså Astma- och allergiförbundet certifierat McDonalds med ”Tryggare mat”
Jag tror jag smäller av! Det finns ingen ände på tokerier inom livsmedelsindustrin!
Den mesta maten som man äter på McDonalds GÖR ju så att barn och vuxna utvecklar allergier. Dels genom det höga intaget av Omega 6, som vi vet verkar inflammatoriskt i kroppen, och dels genom en rad andra tillsatser och sockerarter i olika skepnad.
Några exempel:
I produkten Low Fat Salads Plus Caesar Dressing står socker som ingrediens nummer tre. I en produkt som den som vill gå ner i vikt tydligen ska välja.
Lurad! Socker gör dig fet. Punkt slut.
I Pommes frites finns följande: Potatis, vegetabilisk olja, stabiliseringsmedel: E450, (dinatriumdifosfat), dextros.
Enligt tv-reklamen var just denna produkt ”helt utan tillsatser”
Ja, jisses vad ska man säga! Behövs det verkligen dextros i en produkt som är gjord på potatis?
Och i en av favoriterna bland barnen, Chicken McNuggets så hittar vi nedan ingredienser:
Kycklingkött (52%), panering (vetemjöl, majsmjöl, vegetabilisk olja, modifierad majsstärkelse, modifierad tapiokastärkelse, salt, äggalbumin, bakpulver: E450 (natriumdifosfat), E500 (natriumbikarbonat), E341 (kalciumfosfater), socker, svartpeppar, selleri), vatten, potatisstärkelse, salt, aromämnen, kryddextrakt.
Finns det något annat att säga än… bläää…?

En del av motivering från Förbundet låter som nedan:
Astma- och Allergiförbundets Marianne Jarl om Tryggare Mat.
”Vad är bakgrunden till att Astma- och Allergiförbundet valde att arbeta med just McDonalds?
”McDonalds är Sveriges största restarangföretag. Inget annat företag serverar så många måltider varje dag som just McDonalds. Därför är det oerhört glädjande att företaget så tydligt tagit ställning för den allergiske gästen genom att låta sig certifieras. Genom samarbetet med McDonalds gör Astma- och Allergiförbundet stor nytta för många människor med matallergi varje dag”

Det är tragiskt att ett förbund, som ska främja och stötta för dem med allergier och astma, har den dåliga smaken att göra en sådan här certifiering.
Förtroendet och seriositeten blir definitivt skamfilat.

3 kommentarer

 • 30 juni, 2010 21:46 | Länk

  Katastrof!!!! Vilken tur att man inte äter där!!! Suck!

 • Cissi
  1 juli, 2010 11:09 | Länk

  Som mamma till två tonåringar som är oerhört allergiska tycker jag att det är bra att de garanterar ”säker” ”mat”. Där vet de att de kan få ”mat” som de inte får en allvarlig allergichock av. Det som står att det finns i maten finns där, inget annat (även om jag anser att det är skitmat) och deras mathantering är säker för dem. Mina ungar kan därför äta där tillsammans med sina kompisar nån gång ibland och vilken tonåring vill inte göra det…. Det är bannemej inte lätt för dem att hitta någonstans de kan gå och äta och känna sig trygga med sina allergier. Själv äter LCHF och skulle aldrig välja att äta där. Är inte kul att alltid behöva få maten medskickad ? Jag förstår mina tonåringar. Men ur LCHF-hälsosynpunkt – Nej tack, jag avstår :o)

 • 1 juli, 2010 19:39 | Länk

  Hej Cissi,
  Det är klart att barnen ska få äta på McDonalds ibland, det vill mina också. Och jag förstår problematiken för dina och andras barn med allergier. Och jag förstår deras syfte med ”Trygg mat”. Men det som gör mig så upprörd är att ingen allergiker blir ju bättre av att äta där utan snarare tvärtom. Man spär ju bara på med mer utav det som kan ge allergier och astma, exv. Omega 6 som finns i veg. oljor.
  Det som också känns galet är att de slår sig för bröstet och är stolta över att ha lyckats få till ett samarbete med astma och allergiförbundet pga att det är den restaurang som serverar flest måltider per dag.
  Jag tycker det ger fel signaler till alla föräldrar att nu är det ännu mer legitimt att ta sina barn till McDonalds därför att nu är det även ”trygg mat” certifierat.
  Som du säger, jag avstår också helst men blir ibland tvungen att göra ett besök för att mina barn vill gå dit och de är inte tillräckligt stora för att gå själva 🙂
  /Jenny

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss