Allergier

Läser i Regionmagasinet från sjukvården i Västra Götaland om att inte tåla maten.
Allergi innebär att kroppens immunförsvar reagerar på något ämne som egentligen är ofarligt. Kroppen överreagerar genom att bilda antikroppar och det kan ge en allergisk reaktion.

Det som slår mig är, att trots mycket forskning så är okunskapen kring orsaken fortfarande stor. Man forskar mest kring själva allergin men inte på att få fram varför. Varför?
Inte ett ord om att omega-6 kan vara en bov i dramat. Med det stora överintag av Omega-6 som de flesta barn har idag så skulle det kunna vara en anledning till att man utvecklar allergier mot ofarliga livsmedel. Med väldigt mycket Omega-6 i kosten lever kroppen i en alltför inflammatorisk miljö hela tiden och det blir för jobbigt till slut. Vilket då leder till att kroppen reagerar med att bli allergisk.
Det optimala förhållandet mellan våra två livsviktiga fettsyror Omega-3 och Omega-6 är 1:1. Men i västvärlden idag har vi istället ett förhållande på 1:20-45 där Omega-6 alltså är det stora intaget.
Att minska på sitt Omega-6 intag kan alltså vara en väg för att komma tillrätta med allergier.
Vad är det då man skall utesluta?
* Margariner, alltså vegetabiliskt fett.
* Matoljor som solrosolja och majsolja
* Färdigmat, hel- och halvfabrikat. Livsmedelsindustrin använder oftast av ”skräpoljor” i sin tillverkning.
* Kakor, bullar, snacks, glass som ej är hemmalagat.
* Läs innehållsförteckningen!

Samtidigt kan det vara bra att öka på andelen Omega-3 eftersom den har motsatt effekt och alltså verkar antiinflammatoriskt. Det gör du enklast genom tillskott i form av kapslar eller till barn i form av ”tuggisar” som inte behöver sväljas hela.

Allergierna ökar bland våra barn och även produkterna i mataffären som riktar sig till dem med allergier. Tyvärr innehåller ju de här produkterna en rad tveksamma och mindre bra saker. Det gör dem för att livsmedlet skall var så likt originalet som möjligt och för att såklart inte framkalla allergiska reaktioner.
Men fortsätter man inte bara att äta sig sjukare eftersom intaget av onaturliga ämnen blir högt. I vad, bland dessa artificiella ämnen skall kroppen hämta näring och energi från?
Att vara allergiker är såklart inget roligt och att vara ett barn med allergi där det blir begränsningar kring vad man får äta och att inte få äta samma som kompisarna påverkar självklart barnen. Men kanske försöka äta så ren mat som möjligt, utesluta Omega-6 och undvika det man inte tål kunde vara en lösning för att bli bättre? Jag har inga svar, utan bara funderar utifrån näringsläran och vad som känns logiskt.
Läs vad Kostdoktorn tycker…

En tanke som slår mig då är att de dietister som sitter på sjukhusen och vårdcentralerna för att hjälpa de med allergier att hitta alternativ, istället spär på allergin. Det gör de genom att de guidar till livsmedel som är mjölkfritt, äggfritt osv. och eftersom de är gjorda på vegetabiliska fetter blir det en ond cirkel. Kanske är min tanke fel, men ändå lite intressant, eller hur?

Se upp för sådan här märkning…
(från Old el Paso produkter)

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss