Untitled


Diskussionen kring matbordet igår handlade bla om Coca cola´s sätt att marknadsföra sig där de får det att låta som om de säljer hälsodrycker. På deras hemsida kan man även ta del av information kring myter som finns kring Coca cola. För den som vill kunna fortsätta dricka cola är det skön läsning eftersom Coca cola gör ett försök att seriöst slå hål på de påstådda myterna:
Myt 1: ”Du blir överviktig av läskedrycker”
Här menar Coca cola på fullt allvar att ”övervikt kan inte tillskrivas ett specifikt näringsämne, som t.ex. socker, utan beror på ett samspel mellan flera faktorer”
Men det är ju inte fett och proteiner vi blir överviktiga av så vad är det då om inte sockret heller är boven?
Myt nr 1 stämmer alltså och är ingen myt!

Myt 2: ”För mycket socker kan orsaka diabetes, som ibland kallas sockersjuka”
Coca colas förklaring: ”Den benämningen beror på att personer som lider av sjukdomen inte kan ta upp blodsocker i cellerna, utan i stället utsöndrar det via urinen. Konsekvensen är att kroppens celler ”svälter”, samtidigt som blodet får för hög sockerkoncentration. Genetiska faktorer, ålder och livsstil inverkar på utvecklingen av sjukdomen. Den beror alltså inte på för högt sockerintag. Risken att utveckla diabetes ökar om du är överviktig”.
Här säger man ju egentligen mot sig själv; blodet får för hög sockerkoncentration, ja, det får det ju av att en diabetiker har låg insulinkänslighet och inte kan ta hand om sockret som kommer. Man menar också att risken att utveckla diabetes ökar om du är överviktig. Ja, men överviktig blir man ju av socker…alltså av tex. cola…alltså kan man bli diabetiker av för högt intag av coca cola…
Myt nr 2 är alltså heller ingen myt!

Myt 3: ”Socker lägger sig på hullet lika mycket som fett”
”Om vi jämför energiinnehållet i socker och fett innehåller fett mer än dubbelt så mycket energi som socker. Mängden kalorier är 17 kJ per gram socker och 37 kJ per gram fett”.
Återigen, det är inte fett man blir fet av utan socker… så den myten stämmer ju också, åtminstone till hälften!
Trots sitt dubbla eneriginnehåll är fett som energikälla betydligt bättre eftersom det håller oss mätta länge och blodsockret på en låg och jämn nivå till skillnad mot socker och Coca cola! Vilket innebär att vi inte blir överviktiga, lägger på hullet eller blir diabetiker.
En myt eller inte…?

Kommentera

Din email kommer inte att publiceras. * Markerar obligatoriskt fält.

Följ oss